Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vándorsólyom

2008.02.19

A ragadozó madarak leggyorsabbika.Szárnya hosszú , hegyes , széles melkasa fekete vonalakkal keresztsávozott , farkának vége elhegyesedő.A tojó jóval , nagyobb mint a hím. A vándorsólyom a zuhanó repülés mestere: magasan köröz az égen , és össze csukott szárnyakkal , zuhanó repüléssel ejti magát kiszemelt zsákmányára.Kép

Zuhanás közben az óránkénti 130 kilóméteres sebeséget is elérheti.Áldozatát - rendszerint  kisebb madarakat - még a levegőben kapja el és a tarkójukra mért ütéssel azonnal megöli . Olyan nagy ilyenkor az ütközés ereje , hogyha a földön csapna rá ilyen sebeséggel zsákmányára , maga is súlyosan megsebesülne , ezért a vándorsólyom csak ,, légi célpontra '' vadászik. A vándorsólyom a nyílt pusztaságok , sziklás hegységek , lápok madara.

Néha a nagyvárosok magas tornyain éjszakázik.Meredek sziklapárkányokon , hegyszakadékok oldalában fészkel. Magyarországon szórványosan fészkelő és átvonuló téli vendég. Az Antarktisz , Közép-Amerika és a Szahara kivételévelvalamennyi koöntinensen előfordul.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Üröm diofa ut 3

(Böszörményi Barbara, 2008.04.21 13:47)

sosem irják ki ,hogy hol élnek!!!